Beeld: © Inge Loots, alle rechten voorbehouden

Een paar jaar geleden kreeg ik van mijn moeder voor mijn verjaardag een vrijstaand fornuis met elektrische oven, draaispit, grill en een kookplaat op gas. Eindelijk kon ik weer los in de keuken. Het eerste wat ik maakte was deze overheerlijke appeltaart met mijn eigen twist. Dit is het recept.

Ingrediënten

Voor de korst

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g witte basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eieren; één voor het deeg en een om te bestrijken
  • 250 g koude roomboter

Vulling

  • 1 kg zoetzure appels (Goudreinet of Elstar)
  • 50 g gewelde rozijnen (in warm water of voor extra smaak in rum)
  • kaneel en suiker naar smaak
  • 150 g amandelspijs

Bereidingswijze

Begin met de korst. Laat alle ingrediënten zo lang mogelijk in de koelkast staan omdat het deeg uit elkaar gaat vallen als het te warm is. Werk snel.

Rasp de schil van een citroen en doe de citroenrasp in een apart bakje. Doe de rozijnen in een ander bakje en wel ze in heet water. Je kunt ze ook wellen in rum, maar doe dat de avond van tevoren zodat ze een nacht kunnen staan.

Neem het pakje boter uit de koelkast en geef er een paar ferme meppen op met een deegroller. Het boter wordt zo flexibel en het deeg lukt zo beter.

Meng het zelfrijzende bakmeel met de basterdsuiker in een grote kom. Voeg dan de boter toe in kleine klontjes. Gebruikt twee messen om de boter klein te snijden, zo voorkom je dat het warm wordt van je handen. Gebruik op het einde je handen om de laatste klonten boter door het meel te mengen. Het mengsel lijkt nu op rul zand, daarom heet het ook zanddeeg.

Maak een kuiltje in het midden van het zanddeeg en breek het ei erin. Voeg ook de citroenrasp toe. Kneed het nu totdat je een bal flexibel deeg hebt. Je mag het best goed doorkneden, als je te kort kneedt valt het weer uit elkaar. Rol er een bal van die je in aluminiumfolie wikkelt. Plaats dit weer in de koelkast en laat 30-60 minuten rusten afhankelijk van de temperatuur van je koelkast.

In de tussentijd schil je de appels en snijd je deze in blokjes. Pers een halve citroen en besprenkel de appelstukjes met het sap om te voorkomen dat ze bruin worden. Giet de rozijnen af en bestuif ze licht met bloem. Voeg ze toe aan de appelstukjes samen met kaneel en suiker, naar smaak.

Rusttijd

Haal het deeg na 30 minuten uit de koelkast en laat het even op temperatuur komen. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in en bestuif met paneermeel.

Verdeel het deeg in twee ballen: doe 1/3 weer in de folie terug in de koelkast en rol de resterende 2/3 uit tot een grote lap deeg van 1 cm dik. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.

Gebruik de deegroller om de uitgerolde korst voorzichtig weer op te rollen. Rol hem boven de springvorm weer voorzichtig uit en bekleed de springvorm met het deeg, probeer het zoveel mogelijk in één stuk te laten. Snij het overtollige deeg af langs de bovenste rand van de vorm.

Neem de amandelspijs en verkuimel het boven de vorm. Bedek de bodem van de vorm met een dun laagje spijs. Dit dient ervoor om het lekvocht van de appels op te vangen. En het is superlekker natuurlijk! Voeg daarna de appel/rozijnenmix toe en druk met de bolle kant van een lepel aan zodat het netjes compact aansluit.

Vlechtwerk

Rol het resterende deeg uit tot een lap en snij er met een scherp mesje repen van. Van deze repen maak je het vlechtwerk. Gebruik de deegroller eventueel om de langste repen op te rollen en boven de taart weer uit te rollen. Leg de repen kruislings over de taart zodat een vlechtwerk ontstaat. Laat de einden nog even over de rand van de vorm hangen.

Als alle repen als een vlechtwerk over de taart liggen kun je de randjes netjes afsnijden met een mesje. Je kunt van de restjes een randje maken om de taart netjes af te maken. Je kunt een vork gebruiken om nette streepjes in de rand te drukken.

Tenslotte maak je van het laatste eigeel met water een soort van eiglazuur. Smeer het vlechtwerk en de bovenkant van de taart in met het eiglazuur om het een mooie goudbruine afwerking te geven.

Als het lampje van de thermostaat van de oven is uitgegaan, wacht dan nog heel even om de oven gelijkmatig warm te laten worden. Schuif dan de taart op het rooster net onder het midden en laat de taart gaar bakken bij 175 graden gedurende ongeveer een uur. Serveer met slagroom.

Variaties

Voor wat variatie kun je verschillende soorten appels nemen, of je kunt een mengsel van fruit gebruiken.

Pro tip: Mocht het gebeuren dat je steeds merkt dat je bodem vochtig is en niet gaar, dan komt er teveel bakvocht in de bodem.

Een goede tip is dan voordat je amandelspijs op de bodem kruimelt, de bodem in te kwasten met losgeklutst eiwit. Je splitst het tweede ei, en gebruikt het eigeel voor het vlechtwerk/bovenkant en het eiwit voor de binnenkant van de taart.

Eiwit stolt namelijk op een vrij lage temperatuur en maakt de binnenkant waterdicht nog voordat de appels beginnen te lekken. Je proeft het niet en je ziet het niet, maar hebt wel een mooie krokante bodem.