Zoals de meeste mensen zit ik sinds half maart in zelfisolatie. Dit betekent dat ik het grootste gedeelte van de dag thuis blijf. Mijn boodschappen worden aan de deur bezorgd door Picnic om het risico zoveel mogelijk te verlagen. Ik zie heel weinig mensen live, alleen mijn directe collega en een goede vriend die praktisch om de hoek woont. Wat doe je dan de hele dag? Nou, je brainstormt wat heen-en-weer via Whatsapp en besluit iets aan te bieden voor op zondag: een Mis via het internet.

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft alle publieke vieringen verboden. De overheid maakt wel een uitzondering voor kerkdiensten, maar in de praktijk gaat het dan alleen maar om bruiloften en begrafenissen. Dat betekent dus dat katholieken in Nederland tot nader order niet op zondag naar de kerk kunnen. Voor de heilige Mis zijn ze aangewezen op brakke uitzendingen via Facebook of YouTube, gefilmd vanaf een mobiel met geluid van de interne microfoon. Dat kunnen wij natuurlijk beter, want wij zijn behalve katholiek ook nerd.

Onze non-profit heeft de lokale parochie benaderd om deze streams te verzorgen. Mijn collega is priester, dus wij hebben een voorganger. Ook hebben we apparatuur die nu staat te verstoffen omdat we er niet op uit kunnen om te filmen. We hebben een cameraman/regie (ondergetekende) en een goede vriend van mij is aangesteld acoliet, dus die regelt de hele liturgische kant van het verhaal. We zijn heel simpel begonnen en het wordt steeds beter.

Ik zal op deze plek steeds de livestream embedden zodra deze klaarstaat. De zondagavondmis is altijd in het Engels en is gericht op geeks, prima voor de lezers van mijn blog dus. Je kunt de nieuwste afleveringen vinden op de Mass for Geeks pagina op dit blog.